editor,

Γιατι οι αντρες δεν ασχολουνται με την μοδα;

2:45 μ.μ. 0 Comments

Γιατί όταν κάποιος ακούει την λέξη μόδα, κατευθείαν εκλαμβάνεται από το μυαλό του ως "γυναικεία υπόθεση"; Απ' όσο ξέρω, όλοι φοράμε ρούχα -duh. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σέξι από έναν άντρα που ξέρει να ντύνεται ωραία, ωστόσο γιατί η μόδα είναι τόσο πολύ εστιασμένη στην γυναίκα και καθόλου στον άντρα;

Αυτή η προσκόλληση των περιοδικών και λοιπών media προς την γυναικεία μόδα, οδηγεί σε δύο άμεσα αποτελέσματα. Πρώτον, δεν δίνεται αρκετή έμπνευση στο αντρικό καταναλωτικό κοινό -που είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζουμε- και τα ερεθίσματα τους ως προς το στυλ είναι ελάχιστα. Με το να μην έχουν ερεθίσματα, το στυλ τους δεν εξελίσσεται γρήγορα, φοβούνται να δοκιμάσουν νέα trends και μένουν στάσιμοι. Βέβαια, η στασιμότητα δεν είναι απαραίτητα μια έννοια που φέρει αρνητική σημασία, αρκεί να γίνεται από προσωπική επιλογή κι όχι από άγνοια. 

Δεύτερον, οι άντρες που όντως ασχολούνται με το στυλ είναι πολύ πιθανό να κριθούν έντονα, ακόμη και να χλευαστούν από τους υπόλοιπους άντρες. Κι αυτό, έρχεται σαν περιορισμός, ακόμη και σαν διαβάθμιση αρρενωπότητας -όσο πρωτόγονη κι αν ακούγεται αυτή η αντίληψη (και ναι, είναι πρωτόγονη). Έτσι λοιπόν, εκείνος που θα φορέσει ένα νέο trend και θα δώσει ένα στυλ στην αισθητική του, έχει περισσότερες πιθανότητες να χαρακτηριστεί σαν "μετροσέξουαλ" ακόμη κι αν δεν είναι, να ακούσει ποικίλους χαρακτηρισμούς με υποτιμητική χροιά, ή και να προσδιορίσουν αυθαίρετα τον σεξουαλικό του προσανατολισμό βασιζόμενοι στο τι φοράει. Στον αντίποδα, εκείνος που δεν θα ασχοληθεί καθόλου με το ντύσιμο του, θα θεωρηθεί περισσότερο "αρρενωπός". Είναι εμφανές ότι, πρόκειται για μια όντως πρωτόγονη κατεύθυνση "σκέψης", που ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται. 

Η εμμονική εστίαση της μόδας προς την γυναίκα, έχει οδηγήσει στην συνειρμική ταύτιση αυτών των δύο εννοιών. Επομένως, η μόδα μετατράπηκε σε κάτι θηλυπρεπές, κι όποιος ασχολείται με εκείνη θα "πρέπει" να εναρμονίζεται σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Και κάπως έτσι, γίνεται η διαιώνιση των στερεοτύπων.Οι άνθρωποι έχουν την τάση να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους με σκοπό να αυξήσουν την σταθερότητα της αυτό-αξιολόγησής τους, κυρίως όταν επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από ένα θέμα. Η κοινωνική αυτή σύγκριση είναι εξέχουσα αναφορικά με στυλιστικές επιλογές, επειδή η μόδα αλλάζει διαρκώς και με ταχύτατους ρυθμούς, επομένως αυξάνεται το ρίσκο της κοινωνικής αποτυχίας. 

Από την στιγμή που η μόδα είναι αυστηρώς οπτική, κάτι που κάνει εύκολη την σύγκριση με τους άλλους, οι άνθρωποι παρατηρούν τον υπόλοιπο κόσμο, για να αποφασίσουν ποια trends και στυλ θα πρέπει να αποφύγουν ούτως ώστε να προστατέψουν την αυτό-αντίληψή τους. Με την παρατήρηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων, καταφέρνει να εντοπίσει εκείνες τις στυλιστικές ομάδες, με τις οποίες δεν επιθυμεί να ταυτιστεί. 

Με τον τρόπο αυτό έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν μια αρνητική αυτό-αντίληψη ή να προσεγγίσουν μια θετική. Άρα, η υιοθέτηση και η αποφυγή συγκεκριμένων trends ή ακόμη και μίας γενικής αισθητικής, μπορεί να είναι μια προσπάθεια να προστατέψουν ή να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Όταν όμως, ένας άντρας παρατηρεί τους υπόλοιπους άντρες -ακόμη κι ασυνείδητα- και το μόνο που βλέπει είναι μια μαζοποιημένη εκδοχή, τότε θα θεωρήσει πως εάν ο ίδιος αποφασίσει να κινηθεί σε διαφορετικό ρεύμα, θα κατακριθεί.

Εάν, πάλι, παρατηρήσει ότι πράγματι, ένα παρεκκλίνον άτομο που έχει διαμορφώσει κάποιο συγκεκριμένο στυλ, δεχθεί έντονη κριτική, τότε είναι πολύ πιθανό να περιορίσει την δημιουργικότητά του και να παραμείνει στην κομφορμιστική στασιμότητα, γιατί εκείνη εκλαμβάνεται από το γενικό σύνολο ως "κοινωνικά αποδεκτή". 

Γι' αυτό και οι άντρες αφομοιώνουν πολύ πιο δύσκολα ένα νέο trend στο στυλ τους. Παρόλο που κάποιο trend μπορεί να έχει απήχηση σε έναν άντρα, ο τελευταίος θα περιμένει να εντοπίσει το συγκεκριμένο trend και σε άλλους, ούτως ώστε να περιορίσει το ρίσκο υιοθέτησης ενός μη κοινωνικά αποδεκτού στυλ. Όταν όμως, κανένας δεν υιοθετεί κάποιο στυλ εξαιτίας του φόβου της "κοινωνικής αποτυχίας", το μόνο που δημιουργείται είναι ένας φαύλος κύκλος.