culture,

Οι Ελληνες φωτογραφοι που πρεπει να ακολουθησεις στο Instagram [part 2]

2:11 π.μ. 0 Comments


Μπορεί τα social media να αποτελματώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις, ωστόσο φαίνεται να φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά με την καλλιτεχνική διάσταση του εαυτού του. Πράγματα και μέρη που προσπερνάμε αδιάφορα, θα φωτογραφηθούν από τον φακό κάποιων καλλιτεχνών για να σου αποδείξουν ότι η ομορφιά υπάρχει ακόμη και στα πιο απρόσμενα σημεία. Κι αν εσένα σου ακούγεται κλισέ, τότε γιατί δεν τα έχεις προσέξει ποτέ;

Οι παρακάτω Έλληνες φωτογράφοι -ή έστω λάτρεις της φωτογραφίας- επαναπροσδιορίζουν τον αντικειμενικό κόσμο, και σου παρουσιάζουν μια πτυχή της απλής καθημερινότητας που δεν είχες παρατηρήσει. Η έλλειψη παρατηρητικότητας υφίσταται, είτε σε ασυνείδητο επίπεδο λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής που σε απομακρύνουν από τυχόν καλλιτεχνικές αναζητήσεις κι απολαύσεις, είτε σε συνειδητό επίπεδο όταν επιλεκτικά αντιλαμβάνεσαι τον περιβάλλοντα χώρο με αρνητικότητα. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι λογαριασμοί στο Instagram που αξίζουν την προσοχή σου, γιατί μέσα στον αρνητισμό και τα posts επιφανειακής καλοπέρασης, εκείνοι επιλέγουν να σου δείξουν αυτό που βλέπουν κι εσύ αγνοείς. Αυτό που, εάν το έβλεπες, ίσως να αντιλαμβανόσουν διαφορετικά κάποιες εκφάνσεις της καθημερινότητας.


Ο George Bozouris επιλέγει να βλέπει τα μικρά ίχνη θερμότητας που κρύβονται μέσα στο γκρίζο. Τα διάφορα στιγμιότυπα της πόλης χρωματίζονται με το ηλιοβασίλεμα κι αποκτούν μια διάσταση σχεδόν ονειρική, κάνοντάς σε να απορείς εάν είναι η ίδια Αθήνα στην οποία ζεις κι εσύ. Η άγνοια του αισθητικά ωραίου από την πλευρά της μάζας, αποκτά αναγνώριση από την ματιά του ενός. Το ανθρώπινο στοιχείο -όταν αυτό υπάρχει- φαίνεται να υπονοεί κινησιολογικά μια διάθεση υπεροχής ή ακόμη και υπερδύναμης. Άλλες φορές αναδεικνύει τους ταχείς ρυθμούς σε συνδυασμό με την στατικότητα των κτηρίων. Κτήρια επιβλητικά που αλλοιώθηκαν από graffities, λεωφόροι από τις οποίες όλοι βιάζονται να ξεφύγουν. Μία διέξοδος. Αυτό είναι οι φωτογραφίες του -μία διέξοδος του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον περιβάλλοντα χώρο.
Από τους καλλιτέχνες που ξέρουν να εκμεταλλεύονται το φυσικό τοπίο που τους δίνεται είναι ο Bill Thanopoulos, που το feed του είναι γεμάτο από θάλασσα και γαλάζιες αποχρώσεις. Η προσεγμένη minimal αισθητική αποκτά χρώμα κι ένταση, δημιουργώντας ένα γαλήνιο αποτέλεσμα. Το ανθρώπινο στοιχείο φαίνεται αποκομμένο από τον αντικειμενικό μας κόσμο, και βρίσκεται σε μια απόλυτη αρμονία με τον κόσμο που δημιουργεί στις φωτογραφίες του. Είναι σαν προέκταση του χώρου, άνθρωπος και περιβάλλον συνυπάρχουν κι αλληλοσυμπληρώνονται. Το νερό που συχνά συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, απαθανατίζεται με την ίδια την ζωή, την ανθρώπινη ύπαρξη που φαντάζει μικρή αλλά όχι ασήμαντη μέσα στο γαλάζιο. 

Το ατμοσφαιρικό Instagram της MyrToi (Myrto Grigoriou) μοιάζει σαν να αποτελείται από στιγμιότυπα κάποιας ταινίας των 90's. Η ίδια έχει αναφέρει ότι όσον αφορά την αισθητική της, αντλεί έμπνευση από ταινίες όπως η ευρέως αγαπημένη, Le Fabuleux Destin d' Amelie Poulain. Οι φωτογραφίες της αποπνέουν ένα νοσταλγικό ρομαντισμό, που ίσως ευθύνεται στον τρόπο με τον οποίο "παίζει" με τον ήλιο ή στις λιλά αποχρώσεις που προσθέτει σε μικρές λεπτομέρειες. Μοιάζει σαν να πλέκει ένα εγκώμιο προς το γυναικείο σώμα, και παρά το κινηματογραφικό ύφος, τα πάντα διακατέχονται από μια γαλήνια φυσικότητα.

Δύο μορφές τέχνης συναντώνται στο Instagram account Inspirationgr -η αρχιτεκτονική και η φωτογραφία. Κτήρια που φωτογραφίζονται από πολλούς, όχι όμως με την ιδιαίτερη ματιά που διαθέτει ο Nikos Shisios. Οι φωτογραφίες του είναι σχεδόν "OCD friendly", κι αυτό διότι τα πάντα βρίσκονται σε μια γεωμετρική εντέλεια, ο ορισμός του aesthetically pleasing. Το ανθρώπινο στοιχείο αναδεικνύεται κατά έναν μινιμαλιστικό τρόπο, αφήνοντας την αρχιτεκτονική του εκάστοτε κτηρίου να κυριαρχήσει στην φωτογραφία, υπενθυμίζοντας ίσως ότι ακόμη και το πιο επιβλητικό κτίσμα εξακολουθεί να παραμένει ανθρώπινο δημιούργημα.
Η Marielleko άλλοτε παίζει με τον μινιμαλισμό κι άλλοτε αναδεικνύει τον άνθρωπο σαν προέκταση της φύσης. Οι φωτογραφίες της διακατέχονται από μια ιδιαίτερη vintage αισθητική, με σκοτεινό ύφος, ενώ πολλές από αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σκηνή από καλαίσθητη ταινία θρίλερ. Το γυμνό σώμα απεκδύεται τον μανδύα της σεξουαλικότητας και καταλήγει σε έναν σκοτεινό ρομαντισμό. Ο άνθρωπος φαίνεται να βρίσκεται σε μια μάχη μεταξύ της αναζήτησης του εαυτού του και κάποιες φορές της αναζωπύρωσης της σχέσης του με το φυσικό τοπίο.
Η urban αισθητική δεν είναι τόσο απλή όσο πιστεύεται ότι είναι. Το account pvp3_ του Pavlou Vasilopoulou μπορεί να σου αποδείξει ότι χρειάζεται τεχνική και παρατηρητικότητα για να διακρίνεις τις μικρές λεπτομέρειες της πόλης που την κάνουν μοναδική, αλλά και την σωστή οπτική γωνία ώστε να αποτυπώσεις το μέρος με τρόπο που διαφέρει από τους συνηθισμένους. Οι χρωματικές αντιθέσεις και το πάντρεμα ψυχρού και θερμού χαρίζουν μια εκκεντρική χροιά στα τοπία του και παίζει συχνά με την θέση του φωτογράφου. Πότε μπροστά και πότε πίσω από τον φακό, ο φωτογράφος δημιουργεί ένα καλλιτεχνικό inception προσδίδοντας αμεσότητα στην λήψη.Ο Thanosbee απαθανατίζει στιγμές, τόσο σύντομες που ακόμη και η κάμερα θα δυσκολευόταν να μαγνητίσει. Πολλές φωτογραφίες του φαίνεται σαν να κρύβουν ένα ενδιαφέρον στόρυ, συνήθως ανθρωποκεντρικό. Στο background θα μπορούσε να παίζει ένα ηχητικό με την ιστορία του κάθε ατόμου, σαν ένας ήσυχος μονόλογος. Κοντινές λεπτομέρειες, που σε αναγκάζουν να εστιάσεις σε στιγμές που νομίζεις ότι ξέρεις, αλλά δεν έχεις παρατηρήσει ποτέ. Να εστιάσεις στις ρυτίδες ενός χαμόγελου ή στο βλέμμα ενός σκύλου. Η ωμή αντανάκλαση της πραγματικότητας που επιλέγουμε να αγνοούμε σαν κάτι δεδομένο. 


Η urban αισθητική του Zizanius, ή αλλιώς Alx Antoniadi, μοιάζει σαν να γνέφει φιλικά προς την επιστημονική φαντασία. Σαν "εξωγήινες" φωτεινές ενδείξεις, το light painting μετατρέπει τις φωτογραφίες του σε έναν καινούριο συμπαντικό κόσμο. Συχνά αποτυπώνει την ταχύτητα σε ψυχεδελικό στιγμιότυπο, ενώ άλλοτε φωτογραφίζει τον άνθρωπο να φλερτάρει με το υπάρχον φυσικό τοπίο. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δρόμοι από το urban style, που όμως αποτυπώνονται με έναν καλαίσθητο τρόπο, κάνοντας μας να απορούμε πώς γίνεται η κίνηση να φαίνεται τόσο εντυπωσιακή.Φιλικό disclaimer: Το κείμενο αυτό δεν ενέχει ίχνος κριτικής -παρά μόνο θαυμασμού.

Διαβάστε το Part 1 εδώ.